Juodavaisės aronijos uogų gydomosios savybės

Juodavaisės aronijos uogose yra daug vitamino P, askorbinines rūgšties, iki 9,5% cukrų, organinių rūgščių, karotino. Pagal organinių rūgščių kiekį jos gerokai pralenkia mandarinus, žemuoges, avietes ir raudonuosius serbentus. Šviežios ir perdirbtos juodavaisės aronijos uogos vartojamos maisto pramonėje. Iš jų gaminama džemas, kisielius, sultys, sirupas, marmeladas, pastilė, gaivinantys gėrimai, iš džiovintų uogų vaisių arbata. Juodavaisei pertrintai su cukrumi, paruošti, perrinkti ir gerai išplauti jos vaisiai blanširuojami verdančiame vandenyje 5 minutes, pertrinami per nerūdijančio plieno arba plastmasinių sietą. Pertrinta masė sumaišoma su smulkiu cukrumi santykiu 1:1, kruopščiai išmaišoma, kad cukrus tolygiai pasiskirstytų, pakaitinama iki 70° C ir išpilstoma į karštus sterilizuotus stiklainius. 20- 60 minučių po sterilizacijos jie sandariai uždaromi.

Nuo seno šermukšnio atmaina vartojama kaip patvarus naturalus dažas, be to, nekenksmingas, dėl to jį vartoti maisto pramonėje.

Juodavaisės aronijos uogų gydomosios savybes daugiausia priklauso nuo vitaminų ir polifenolių, rauginių ir dažinių medžiagų. Uogų ekstraktai, sultys, antpilai vartojami sergant ateroskleroze, berūgščiais gastritais, hemoraginėmis diatezėmis, reumatu, alerginėmis odos ligomis (egzema, dermatitais, neurodermitu). Gydymui vartojamos šviežios ir džiovintos uogos, natūralios sultys ir vitamino P tabletės, gaminamos iš vaisių. Šviežios uogos ir sultys vartojamos sergant hipertonine liga po 50-100 g 3 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį; jos vartojamos 30 dienų, po to daroma 10 dienų pertrauka. Sultys mažina arterinį kraujospūdi, plečia kraujagysles, yra plataus terapinio poveikio vaistas. Klinikiniai stebėjimai parodė, kad šermukšnio sultys veikia aktyviai esant I ir II hipertoninės ligos stadijoms. Kadangi šermukšnio uogose yra sorbito, jos rekomenduojamos ligoniams, sergantiems cukralige ir esant padidėjusiai skydliaukės funkcijai.

Asmenys, kurių padidėjęs kraujo krešėjimas, sergantys tromboflebitu, turėtų būti atsargūs, vartodami šermukšnio uogas ir preparatus iš jų. Negalima valgyti uogų ir gerti jų sulčių sergant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige, gastritais, esant padidėjusiam skrandžio sulčių rugštingumui. Kiekvienu atveju, prieš vartojant paprastojo ir juodavaisio šermukšnio uogas kaip gydomąją priemonę, būtinai reikia pasitarti su gydytoju.

Sultys ir vaisiai laikomi 3 5°C temperatūroje, apsaugotoje nuo tiesioginių saulės spindulių vietoje, stikliniame arba mediniame inde. Netinkamai laikomos sultys praranda gydomąsias savybes.

0