Sau 19, 2022
168 Views

Kmynas, arba kemelys, kimulis, dvimetis žolinis augalas

Written by

Kmynas, arba kemelys, kimulis, dvimetis žolinis augalas. Auga sausminėse pievose, laukuose, miškų aikštelėse, palei geležinkelio pylimus, pakelėse. Žydi gegužės birželio mėnesį, vaisius subrandina liepos rugpjūčio mėnesį. Ruošiami visiškai subrendę vaisiai (kai lengvai nubyra). Tuo tikslu rytą nupjaunamos antžeminės augalo dalys ir pakabinamos patalpoje arba balkone. Kmyno vaisiai vartojami konditerijos gaminiams paruošti, kulinarijos, likerių ir degtinės gamyboje. Jauni lapai ir stiebai valgomi žali kaip salotos. Vaisiuose yra eterinio aliejaus (iki 6 %), riebalinio aliejaus, baltyminių, rauginių ir dažinių medžiagų. Rusų praeities vaistažolių ir gydymo knygose galima rasti duomenų apie kmyno vartojimą virškinimui pagerinti, esant padidėjusiam meteorizmui, skrandžio ir žarnyno spazmams, kaip vaistą, padedantį atsikosėti, nuo vidurių pūtimo. Dabartiniu metu kmyno sėklų antpilas geriamas kaip vaistas, skatinantis virškinamojo trakto sekrecinę funkciją, tulžies išsiskyrimą, kaip tonizuojantis vaistas esant kolitams, šlapimo išsiskyrimui padidinti esant pabrinkimams, skreplių atsiskyrimui.

Kmyno vaisių eterinis aliejus turi antimikrobinių ir antihelmintinių savybių. Šio augalo vaisiai vartojami sergant tulžies akmenlige ir šlapimo akmenlige, pielonefritui gydyti, o derinyje su kitais augaliniais preparatais — esant hepatitams, funkciniams nervų ir širdies bei kraujagyslių sistemos sutrikimams. Labiausiai paplitęs kmyno vandeninis antpilas. 1 valgomasis šaukštas kmyno sėklų užpilama stikline verdančio vandens, leidžiama pritraukti 30 minučių, iškošiama ir geriama po 1 valgomąjį šaukštą 3-4 kartus per dieną. Kmyno vaisiai įeina į apetitą gerinančias ir raminamąsias arbatas: imama po lygiai pelyno, ajero šakniastiebių, pupalaiškio lapų, kmyno vaisių. 1 valgomasis šaukštas mišinio užplikinama stikline verdančio vandens, leidžiama pritraukti 20 30 minučių, iškošiama ir geriama po valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną 15 20 minučių prieš valgį 1-2 mėnesius.

Article Categories:
AUGALAI

Comments are closed.