Vas 23, 2023
252 Views

Paprastoji gervuogė – vasaržalis dygliuotas krūmas

Written by

Paprastoji gervuogė – vasaržalis dygliuotas krūmas. Stiebai dvimečiai, statūs, su melsvu apnašu. Gausiai apaugę dygliukais. Lapai sudėtiniai, su 3-5 lapeliais, raukšlėti, abi pusės žalios, plaukuotos. Žiedai balti, kartais rausvi, stambūs. Žydi gegužės-birželio mėnesiais, vaisius brandina rugpjūčio – rugsėjo mėnesiais. Vaisius – beveik juoda, melsvu apnašu, sultinga, saldžiai rūgšti uoga.

Auga visoje Tarybų Sąjungos europinėje dalyje, Kaukaze, Vakarų sibire, Vidurinėje Azijoje. Lietuvoje auga drėgnose ežerų ir upių pakrantėse, krūmuose, grioviuose. Mėgsta lapuočius ir mišrius miškus. Dabar išvesta naujos gervuogių veislės, kurios kultivuojamos soduose. Vaistingoji žaliava – lapai ir uogos.

Lapai renkami augalui žydint, o uogos prinokusios.

Gervuogės uogose yra 2,9-3,6% gliukozės, 3,1-3,3% fruktozės, 0,4-0,6% sacharozės, iki 0,3 mg% karotino, 0,033 mg% vitamino B, 21,4 mg% vitamino C, E, 0,56-0,8% pektinų, 1,1-2,3% organinių rūgščių (obuolių, citrinos, vyno, salicilo), iki 0,4 mg% filochinono, raugų, kalio, magnio, fosforo. Lapuose yra iki 14% raugų, flavonoidų, organinių rūgščių, fitoncidų, mineralinių medžiagų ir kt.

Senovėje Dioskoridas gervuogių lapais gydė odos ligas. Avicena lapus vartojo psoriazės gydymui. Pirmajame pasauliniame kare kareiviai rinko gervuogių lapus ir gėrė jų arbatą nuo viduriavimo.

Surinktos žydinčios viršutinės augalo dalys vartojamos kaip sutraukianti priemonė esant maisto intoksikacijai, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opai. Šviežiomis uogomis bei jų sultimis malšinamas karščiuojančių ligonių troškulys, skatinamas prakaito išsiskyrimas peršalus.

Pernokusios uogos vartojamos nuo vidurių užkietėjimo.

Karštas lapų užpilas (vienas valgomasis šaukštas susmulkintų lapų užpilamas stikline verdančio vandens) skatina prakaitavimą. Gervuogės lapų nuoviras (1:10) gydo skrandžio kraujavimą, viduriavimą. Jo geriama po valgomąjį šaukštą tris kartus per dieną. Skalaujama burnos ertmė esant gleivinės uždegimui, stomatitui, gingivitui, kai skauda gerklę.

Liaudies medicina vartoja užpilą iš gervuogių lapų (2 d.), medetkos žiedų (1 d.) virškinimo trakto uždegimams gydyti. Gerti po stiklinę tris kartus per dieną prieš valgį.

Minėto užpilo kompresu gydomos odos ligos (dedervinė, egzema, opos, pūliuojančios žaizdos).

Uogos arba jų užpilas – švelniai raminanti priemonė nuo klimakterinių neurozių. Bulgarijoje, Rumunijoje ir kituose kraštuose iš gervuogės lapų verdama aromatinga, skani, gaivinanti arbata.

Surinkti švieži lapai sudedami į emaliuotą indą, uždengiami ir paliekami 2-3 dienoms fermentuotis, kol lapai suvys ir patamsės. Paskui greitai džiovinami atviroje vietoje. Paruošta arbata aromatu, spalva ir skoniu primena kinietišką arbatą.

Gervuogės uogos vartojamos kaip dietinis produktas. Iš uogų verdamos uogienės, džemas, marmeladas, kompotai, sirupai, spaudžiamos sultys, daromas vynas.

Article Categories:
AUGALAI

Comments are closed.